Chatbot nedir, kurumsal chatbot uygulamaları nelerdir gibi sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bir içerik hazırladık.
Chatbot, insan konuşmasını kopyalamak için metin veya ses etkileşimlerini kullanan bir yazılım ya da bilgisayar programıdır.
Hem işletmeden tüketiciye (B2C) hem de işletmeden işletmeye (B2B) senaryolarındaki kullanıcılar, karmaşık olmayan ve sürekli gerçekleşen görevleri tamamlamak için, giderek artan bir şekilde chatbot sanal asistanlarını kullanmaya başladı.
Chatbot asistanını web sitesine entegre etmek; genel giderleri düşürmeye, destek personelinin zamanından daha iyi yararlanmasına ve canlı temsilciler olmadığında işletmelerin müşteri yardımı sağlamasına olanak tanır.
Chatbot uygulamaları çeşitli karmaşıklık düzeylerine sahip olabilirler. Her yeni konuşmaya durum bilgisi olmayan sohbet robotları tarafından yeni bir kullanıcıymış gibi yaklaşılır. Durum bilgisi olan sohbet robotları ise önceki konuşmaları değerlendirebilir ve yeni yanıtlar ile bağlam kurabilir.
İşletme sahipleri ayrıca yapılandırılmış ve yapılandırılmamış görüşmeler arasında seçim yapmalıdır. Organize diyaloglar için tasarlanan sohbet robotları genellikle komut dosyasıyla yazılır, bu da programlamayı kolaylaştırır, ancak kullanıcıların sorabileceklerini sınırlar. Sohbet robotları, sık sorulan soruları yanıtlamak veya kompleks olmayan, tekrarlayan etkinlikleri yürütmek için işletmeden işletmeye (B2B) bağlamlarında yaygın olarak yazılır.
Chatbotlar, kullanıcılarla konuşabilir ve tekrar eden soruları yanıtlayabilir. Bu sayede, satış veya hizmet verimliliğini artırmayı hedefleyen işletmeler için zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar. Ayrıca yapay zekâ (AI) sohbet robotları, kullanıcılarla sohbet edebilir ve yinelenen soruları yanıtlayabilir.
Birçok uzman, müşteriler geleneksel iletişim modlarından uzaklaştıkça sohbete dayalı iletişim yöntemlerinin daha popüler hale geleceğini tahmin ediyor. Chatbot tabanlı sanal asistanlar, işletmeler tarafından basit görevleri üstlenmek için giderek daha fazla kullanılıyor ve insan aracıların daha önemli işlere odaklanmasını sağlıyor.
Gerçek bir insanı başka bir kişiyle etkileşime geçirecek programlar oluşturmaya yönelik ilk girişimler, ELIZA ve PARRY gibi sohbet robotlarını içeriyordu.
1970'lerin başında, PARRY'nin etkinliğini değerlendirmek için bir Turing testi formu kullanıldı. Teste tabi tutulanlar chatbot ile gerçek bir kişinin farkını kolayca anlayabildiler.
O zamandan beri, sohbet robotları çok yol kat etti. Modern sohbet robotları, derin öğrenme (DL), doğal dil işleme (NLP) ve makine öğrenimi (ML) algoritmaları gibi yapay zekâ teknolojileri kullanılarak oluşturulmaya başlandı. Bu da sohbet robotları önemli miktarda veri gerektirmesine neden oldu.
Chatbot kullanımı iş ve tüketici pazarlarında da artmaya devam ediyor. Sohbet robotları geliştikçe, tüketicilerin onlarla etkileşime girerken konuşacakları ve tartışacakları daha az şey oluyor. İleri teknoloji ile daha pasif, metin tabanlı iletişime toplumsal geçiş arasında, sohbet robotları eskiden telefon görüşmelerinin doldurduğu bir boşluğu doldurmaya yardımcı oluyor.
Çeşitli chatbot türleri bulunmaktadır. Bazı yaygın chatbot türleri şunları içerir:
Chatbotlar, anlık mesajlaşma uygulamalarında ve çevrimiçi etkileşimli oyunlarda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Son zamanlarda ise işletmeden tüketiciye(B2C) ve işletmeden işletmeye(B2B) satış ve hizmetlerine girmiştir.
Kuruluşlar, sohbet robotlarını aşağıdaki şekillerde kullanabilir:
Sonuç olarak birden çok türü olan chatbotlar 70’li yıllardan beri kendilerini geliştirmekte ve daha kullanışlı hale gelmektedir. Chatbota sahip olan işletmeler ise hem çalışan zamanından tasarruf etmekte hem de büyük bir gider kalemini devre dışı bırakmaktadırlar.